Днес ще споделя 2 много бързи и почти 100% ефективни начина за борба със спама. Естествено, щом са бързи, значи са и прости – както като концепция, така и като реализация. Ето примерна концепция за борба със спама в контактна форма :

Имаме стандартна класическа форма. В нея има input полета за име, имейл, телефон и съобщение (всъщност полетата са ориентировъчни, без значение какви точно). Контактната форма работи, но пристигат много спам “запитвания” и вие или вашите клиенти не са доволни.

 1. Добавете едно допълнително поле, което няма да се ползва и го скрийте (най-добре през CSS). Пример :
  <input class=”hideme” type=”text” name=”something-you-will-not-actually-use” value=”” />
  В CSS-а добавяме този клас :
  .hideme { display: none }
  Това е за визуалната част. В скрипта, който обработва заявката проверяваме дали това поле е попълнено и ако е – не приемаме заявката. Ето примерен псевдо код :
  if ($_POST[‘something-you-will-not-actually-use’]!=””) {
  exit;
  }
  Идеята е, че след като е скрито потебителят няма как да попълни това поле, а ботовете обикновено попълват всички инпут полета.
 2. Добавяте едно скрито поле с timestamp-а на зареждане на скрипта. При обработка проверявате текущото време и сравнявате разликата. Ако разликата (времето, когато е заредена страницата и времето, в което евентуалният потребител/бот е цъкнал submit бутона) е по-малкот от 5-10 секунди, значи съобщението е пратено от бот. Логиката тук е, че човек първо трябва да прочете статията (ако има такава де), да попълни своите данни и тогава да натисне бутона за изпращане. Аз не мога да си попълня всички полета в запитването за 10 секунди, а вие ?
  В HTML-а трябва да се добави следното :
  <input type=”hidden” name=”timestamp” value=”<enter_timestamp_here>” />
  Ето и псевдо кода за обработка :
  if(time()-$_POST[‘timestamp’]<10) {
  exit;
  }

  Надявам се да съм бил полезен на някой.

Comments Off
30
Nov
stored in: Компютри, Лични and tagged:

След близо 3 годишна вярна служба дясната слушалка на моите Sony MDR-XD100 отказа. Разбира се, като човек, обичащ жички хардуер реших, че мога да я разглобя и пооправя малко. За съжаление освен комплекта с инструменти, включващ жизненоважната ми отвертка, нямам нищо, с което мога да измеря дали стига ток до говорителя. Кабелите изглеждат ОК, така че приех с известна доза прискърбие че си е отишла завинаги и нищо не мога да направя. Ето снимка на разглобения говорител :

Sony MDR-XD100

Sony MDR-XD100

Ако някой има идея откъде мога да си купя такъв говорител да свирка.

За друго ми беше приказката обаче. Тези слушалки си ги купих преди 3 години за 35 лева. Сега ги продават в деком (идиоти са, знам, но са официални представители на Сони и Пайнер за България така че там са най-евтини) за 46 лева. Интересно ми е как една стока може да поскъпне с близо 30% за 3 години, вместо да поевтинее, и то при положение че на пазара са се появили поне 1000 нови модела слушалки в тази категория. БГ маркетинга винаги ми е бил интересен.
Мисля да дам шанс на Philips, има добри модели в тази категория за не много пари. Не че тези не ми харесваха, напротив, но няма да си купя същите слушалки на по-висока цена.

Comments Off
31
Aug
stored in: Компютри and tagged:

Последните дни наблюдавам запълване на една нова пазарна ниша – сайт тип “далавера на деня”. Идеята накратко е следната – предлагаш продукт на 30%-40% от реалната (продажна) цена в дадения сайт, като печелиш “от популяризацията на продукта и от т.нар viral маркетинг – маркетинг от уста на уста”. Сайта печели процент от продажбите и/или реклама, както и популярност. Уж всички са щастливи.
След онлайн аукционите се чудех още какъв уникален трик ще измислят да залъжат гладния за далавери българин, така че очевидно това отговаря на въпроса ми 🙂

Колко успех ще има подобен подход – ще видим, поне клиенти за такава пазарна ниша – бол.

Comments Off
27
Aug
stored in: Лични and tagged:

Почти половин година си е сериозен период за липса на постове.  И почти 8 месеца си е сериозен период от време ЗА МЕН в една и съща фирма. Явно взимам да си променям навиците щом свиквам с ежедневните дразнения и некомпетентните хора около мен. Явно вдигам левела, а 😉

2 Comments
21
Apr
stored in: Лични and tagged:

Гледам снимки от изминалия вече Startup@plovdiv семинар и се чудя как хората намират време за глупости, когато не им стигат 24 часа дори да се наспят. Едва ли идеята да се съберат “млади предприемачи” – две думи, които заедно звучат повече от нелогично, и чичковци с бирени коремчета и широки усмивки би родила нещо смислено. Единствената причина, поради която бих посетил подобно мероприятие си е чисто любопитство. Уви, налага ми се да работя и в останалото време се опитвам да водя социален живот, така че време да посетя семинара, за добро или лошо, не намерих. Да си разменям мазни усмивки и да слушам истории с щастлив край не е начина да се “пробуди предприемаческия дух”, камо ли да се постигне нещо. Може би най-много да завържеш някакви контакти … Горко ти ако разчиташ на такива случайни срещи.

И вместо финал само ще цитирам част от пропагандата :
“Предприемчиви личности съживяват организациите и им помагат да растат в пъти”. Само ако взимат 400 лева без трудов договор 😉

Comments Off
08
Apr
stored in: Лични and tagged:

Днес покрай фейсбук ми попадна precakan.com. Не, не заслужава внимание, предпочитам да си чета fmylife.com (FML) в оригинал.

precakan.com версия : http://precakan.com/education/286 – 25.03.2010

fmylife.com (original) версия : http://www.fmylife.com/kids/7570908 – 25.01.2010

И все пак – ако ги превеждате в реално време ще ви ползвам RSS-а.

Comments Off
11
Feb
stored in: Лични and tagged:

С този пост откривам нова категория : web404 . Тук ще поствам разни интересни грешки и недомислици на уеб мастъри.

Преди време разбрах, че моят любим сайт spodeli.net ползват смарти. Как ли ? Ето :

Comments Off
27
Jan
stored in: Лични and tagged:

В всичко е с нагоре главата, дори едвам намерих USB кабела да кача тази снимка :

у нас

У нас

Между другото някой да иска секция ?

Comments Off

Отново съм на линия, май вече имам какво да казвам, само формулировката ми е трудна. В крайна сметка блога си го пиша за мен, така че не моля никой да ме чете. Връщам се отново в играта, само пипвам темата малко, за да мога да се почуствам като у дома си и започвам да творя.

3 Comments